måndag 12 juli 2010

Fred och fotboll

Få historiska händelser gör mig mer gråtmild som frigivandet av Nelson Mandela. Under sin tid på fängelseön Robben Island blev han inte hård utan en ödmjukhetens, demokratins och frihetens förkämpe. Mandelas goodwill fick också fotbolls-VM till Sydafrika. Landet som för inte så länge sedan var ett bespottat land, det sista som var i grunden styrt av raslagar. Nu som organisatör av Fotbolls-VM hyllas de för sin glädje och entusiasm och för att de visat att ett Afrikanskt land kan få beröm för sin organisationsförmåga.

Även laget som ikväll korades till vinnare står som en symbol för samma värden - enighet, demokrati och fred. Det spanska fotbollslandslaget förmåga att alltid underprestera i stora mästerskap var en symbol för de separatistiska strävandena i Spanien. Såren var djupa efter Francotidens centralistiska despoti. Det framgångsrika lagbygge som är det Spanska landslaget 2010, med en kärna från det katalanska Barcelona, en landsända och en klubb där separatismen varit stark, visar att vägen framåt är enighet och demokrati.

Den ödmjukhet som mittfältaren Andres Iniesta står för i segerintervjun efter att ha avgjort VM-finalen med matchens enda mål i den 118 minuten är symptomatiskt för det sympatiska Spanska landslaget - enade i framgång. Viva Espagna and may the future be bright för South-Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar