tisdag 20 juli 2010

Ett vykort från Pompeji - eller vilken jädra smäll - eller värdet av en god guide

År 79 e.kr exploderade hela berget. Toppen på den slumrande vulkanen, då med en symetrisk konisk topp försvann i ett enormt moln av sten och aska. Stående på Pompejis forum kan man som min guide Mario visar med ett fast grepp om sin feta cigarill, ana det forna Vesuvius form i förlängningen av bergssidorna av de nuvarande båda topparna. Berget ligger 8 kilometer bort - Neapel som inte drabbades av utbrottet ligger och låg precis i bergets skugga - men Pompeji hade otur med vädret. Vinden blåste det enorma askmolnet rakt mot staden och täckte den med ett flera meter tjockt lager.

Jag och 11 andra följde Marios rökraspiga röst under två timmar runt i den antika staden vars liv fick ett så abrupt slut. Med stort lugn svarade han på alla begåvade och korkade frågor med samma noggrannhet Då och då stärkte han sig diskret med en tår från pluntan i hans lilla proviantväska. Han är den bästa guide jag haft.

Pompejis forum var en plats av särskild storslagenhet. Det var stadens hjärta, precis som forum var i alla romerska städer.
- Alla romerska städer från de minsta till Rom med sin miljonbefolkning var uppbyggd på samma sätt som Pompeji. Samma bostäder, samma affärer, samma gatuliv, samma forum.

Och forum var den centrala punkten i varje romersk stad (se min artikel om Forum Romanum i Rom från Allt om Historia under etiketten MINA ARTIKLAR). Här fanns templen, här utövades politiken och juridiken och här fanns det kommersiella centret. Forum var inget torg i vår bemärkelse präglat av torghandel och mångel. Visst de aspekterna fanns där också men på den centrala och dominerande - på sin tid marmortäckta - ytan (bakom Mario) tilläts ingen varuhandel. Den var undanskuffad till sidotorg eller till de små butiker som kantade stadens gator på samma sätt som butiker idag. Och det är det som är så fantastiskt med Pompeji, att vardagslivet, gatunätet, butikerna, bordellerna, bostäderna finns bevarat så som det en gång var. På alla andra platser är det möjligtvis de storslagna arenorna, badhusen eller templen som bevarats. Med hjälp av Pompeji och Herkulanum (mindre systerstad) har man kunnat rekonstruera hela livet för en romersk stadsmedborgare.

Jag gillar verkligen att gå guidade turer på ställen som Pompeji. De ger ofta den bästa ingången till att lära känna en historisk plats och en förståelse för helheten som ofta är svår att få genom böcker. Förhoppningsvis får man också en hängiven guide. Mario kanske inte gjorde det mest lättsmälta intrycket. Ruffig som en luffare och med en röst som talade om allt för många cigariller och för mycket grappa.
- Tours in english. Tourguide in english, gastade han ogenerat, aningen blase och med svag framgång över den långa biljettkassekön vid Pompejis portar. Men jag visste att jag ville ha en guide och hoppades att han skulle vara rutinerad och inte allt för ointresserad.
Så snart gruppen var full började Mario sin berättelse om Pompeji, en typisk romersk stad med ett otypiskt och oturligt läge i plats och tid. Slående likt vårt eget moderna och bekväma stadsliv, med barer, mat på stan, modemedvetna och renliga människor, ansikten från många olika kulturer, shoppingstråk avstängda för trafik och arenor för underhållning. Bilderna från turen får berätta.
Bild 1: Skräcken när luften förvandlades till giftig gas. De flesta av de människor som dog gjorde det av gasen, innan de täcktes av ett sex meter tjockt lager av aska.
Bild 2: Fallossymbol utmejslad i gatan på det stora shoppingstråket pekar vägen in i den gamla delen av staden där bordellerna låg. Gatorna hölls rena så symbolen syntes väl.
Bild 3: Vattenledning i bly som har kommit fram i dagen på trottoaren En del i det avancerade vattenledningssystem som försedde staden med vatten och som gjorde det möjligt för romarna att hålla sig rena på ett sätt som i Sverige först blev möjligt nästan 1900 år senare.
Bild 4: Utsikt över Neapelbukten från toppen av Vesuvius - fastlandseuropas enda fortfarande aktiva vulkan. Här ligger Italiens tredje största stad.
Många har fascinerats av Pompejis öde:
Lästips:
Dominic Ingemarks artikel från 2002 i Populär Historia om livet i Pompeji före katastrofen. http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=618
Pompeji - Maja Lundgren: Skönlitteratur
Tillbaka till Pompeji - Kim M. Kimselius: Ungdomsäventyr i Pompeji.
Pompeji - Livet i en romersk stad - Mary Beard: På svenska helt nyutkommen och vad det verkar både medryckande och kompetent skildring av antikforskare från Cambridge university.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar