torsdag 7 april 2011

Radiodebatt om Brittiska imperiet

På youtube hittade jag denna härliga debatt om det Brittiska imperiet, mellan några riktiga höjdarhistoriker och andra akademiker, alla med mycket olika perspektiv. Från den 12:e juni 2006.

De fem är: Niall FergusonEric Hobsbawm, Priya Gopal, Robert Beckford, Linda Colley.

Del 1.


Ferguson, Hobsbawm och Colley är historiker och har alla skrivit böcker om det brittiska imperiet. Fergusons "Empire" lyfter fram det positiva som kommit med imperiet, som han tycker hamnat i skymundan för allt det negativa. Ferguson gillar kontrafaktiska resonemang och frågar sig hur världen hade sett ut om det varit andra länder som skapat det världsvida imperium som Storbritannien gjorde. Ferguson som är tydligt högerinriktad frågar sig om vi fått en världshandel präglad av frihandelsprincipen om till exempel Portugal, Tyskland eller Ryssland axlat Storbritanniens mantel.

Del 2.


Hobsbawm skrev "Imperiernas tidsålder" som sista delen i hans trilogi om "det långa 1800-talet", alltså tiden mellan den franska revolutionen och första världskriget. Hobsbawm är marxist, men som historiker förhåller han sig, som de flesta brittiska marxistiska historiker, väldigt fritt till Marx teorier. Däremot kan han uttrycka sig ganska syrligt och med ironiskt bett om företeelser i historien som han uppenbart ogillar. Hobsbawm är en lysande skribent och "Imperiernas tidsålder" är en klassiker.

Del 3.


Colley har jag inte läst men hennes "Britons: forging the nation 1707-1837" blev prisbelönt och hon ses som en av de ledande historikerna om Storbritannien, nationalism och imperiet.

Del 4.


Debatten visar hur svårt det är att greppa en företeelse ur ett perspektiv, men hur intressant det kan vara att höra dem alla. Hur historia ser ut beror ofta på varifrån man tittar. För att närma sig en äkta förståelse behövs många synvinklar och ett öppet sinne.

2 kommentarer:

  1. En mycket brittisk debatt! Witty, är väl ett bra ord? Finns en liknande (om inte samma?) på Itunes/university, "The British Empire: A force for good?"

    SvaraRadera
  2. Witty indeed! Ska spana in Itunes/university.

    SvaraRadera