tisdag 5 april 2011

Utbyte med ryska historiker på Göteborgs universitet

Sedan Glasnost i mitten av 80-talet har ryska historiker kunnat arbeta under i stort sett samma förhållanden som historiker i väst. Men vi vet mycket lite om dem, även om de bästa. Detta enligt Lennart Samuelsson, ekonomihistoriker på Göteborgs universitet.
– Förutom språkbarriären finns det ingen marknad i väst för kvalitativa verk som handlar om rysk historia. Det som går hem är översättningar av underhållande populärvetenskapliga böcker om ”stora personligheter som gör historien”. Men faktum är att det finns mycket bättre skildringar i Ryssland om till exempel Stalin, terrorn och Gulag än de som skrivits av västeuropeiska forskare som gjort anspråk på att vara ”pionjärer på området”, säger han i en intervju på GU:s hemsida.


Den 14:e april kl 16.15-18 håller Leonid Borodkin en föreläsning i Stora hörsalen på Humanisten om Tsarryrslands ekonomi. Workshopen dagen efter signalerar startskottet på ett samarbete mellan historiker på GU och ryska historiker. För mer information följ länken ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar