tisdag 14 september 2010

En försvarsministers bekännelser - the Fog of War


Såg ikväll den fantastiska Oskarsbelönade dokumentären från 2003 om och med Robert Mcnamara, amerikansk försvarsminister under John F Kennedy och Lyndon B Johnson. I morgon går reprisen i svt 1 kl00.25. Om du har det minsta intresse av krig och stadsmannaskapets vilkor i krig är den ett måste.

Mcnamara - en uppenbart lysande intelligent man - delar med sig elva lärdomar från sitt liv där han befann sig mitt i händelsernas centrum under den hetaste delen av det Kalla kriget. Han var med där besluten togs när världen var en hårsmån från ett förintande kärnvapenkrig under Kubakrisen. Han var med när Kennedy mördades. Likaså när Vietnamkriget eskalerade under Johnson. På ett enastående insiktsfullt och självransakande sätt delar han med sig av sina erfarenheter. Dessutom är han en enastående berättare. Jag blev helt fångad.

Filmen ställer också frågor kring kontrafaktisk historieskrivning. Mcnamara som var i en position att påverka världshändelser kan inte låta bli att undra vad som hänt om han agerat annorlunda.

Uttrycket "the Fog of war" tillskrivs den Preusiske militäranalytikern Carl von Clausewitz som skrev:

"The great uncertainty of all data in war is a peculiar difficulty, because all action must, to a certain extent, be planned in a mere twilight, which in addition not infrequently—like the effect of a fog or moonshine—gives to things exaggerated dimensions and unnatural appearance."

Alltså; data i krig är osäkra och det förvärras genom att de förvrids och får onaturliga och uppförstorade dimensioner så som i dimma.

Robert Strange Mcnamara, vilket var hans fullständiga namn, dog förra året 93 år gammal.

Finns också som googlevideo: http://video.google.com/videoplay?docid=-8653788864462752804#docid=-6733596013688235740

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar