tisdag 1 september 2009

Polen vs Ryssland - Kampen om historieskrivningen

Idag samlas några av Europas tyngsta regeringchefer på Westerplatte utanför Gdansk i Polen. Fredrik Reinfeldt är också där som EU:s repressentant. Här startade andra världskriget för idag 70 år sedan. Närvarande är också Vladimir Putin, för närvarande rysk premiärminister. Upptakten till det pampiga firandet har kommit att handla om ryska utspel där de ger Polen skulden för att Sovjetunionen agerade som de gjorde med Molotov-Ribbentroppakten. Pakten där Polen delades upp mellan Nazityskland och Stalins Sovjetunionen. Polen anklagas för att åren före krigsutbrottet ha haft planer på att invadera Sovjet tillsammans med Nazityskland. Syftet var att skapa ett Storpolen. Och anklagelserna verkar inte vara helt tagna ur luften. Fram till 1938 hade många Polacker sympatier för Nazisterna och bland annat hade stark antijudisk lagstiftning redan införts i Polen, där judar bland annat nekades arbete inom allt annat än de mest enkla sysselsättningar. Polen under mellankrigstiden var mångkulturellt med stora minoriteter av judar, vitryssar, tyskar och litauer. Motsättningarna var stora och den Polska nationalismen slet och drog i de Polska territorierna. Fiendskapen mot Sovjetunionen var stark efter två blodiga krig, där nationalhjälten Josef Pilsudski räddade Polen från invaderande Sovjetiska arméer. Demokratin i Polen var bräcklig.
Så kom andra världskriget och inget annat land blev så hårt drabbat. Det har format den Polska självbilden som offer oerhört starkt, och de är den som Putin och andra Ryssar nu utmanar. Syftet är troligen framför allt inrikespolitiskt då Putin har använt tankar kring Rysslands storhet hårt för att gynna sig själv. För att samla ryssarna runt sig spelar han på nationalism och patriotism. I bilden ingår att västvälden satt i system att missförstå Rysslands och Sovjetunionens handlande och uppoffringar genom historien.
För Polackerna har just Westerplatte har blivit en viktig symbolisk plats i Polackernas kamp mot utländsk dominans (se: http://johanselander.blogspot.com/2007/07/manipulerat-minnewesterplatte.html). Under efterkrigstiden användes platsen både Påven Johannes Paulus och Solidaritetsrörelsen för att markera sitt motstånd mot den kommunistiska och Sovjet kontrollerade regimen.
Den Polska Presidenten Lech Kaczynski som tagit initiativ till firandet (källa SvD):
– Westerplatte är en symbol, en symbol för den svagas heroiska kamp mot den starkare, sade presidenten Lech Kaczynski i sitt tal och fortsatte:
– Det är ett tecken på patriotism och en oslagbar kämparglöd. Ära till den tidens hjältar, ära till Westerplattes hjältar, ära till alla de soldater som slogs i Andra världskriget mot tysk nazism och bolsjevikisk totalitarism.
I både Ryssland och Polen används historien flitigt i debatten. Man tävlar gärna i vem som blivit utsatt för mest oförrätter. Att odla historiska offerbilder är ofta ett effektivt politiskt verktyg för att slå undan benen på kritiker. Genom historien och särskilt med nationalismens intåg på 1800-talet, har det varit ett gift. Man skulle nästan kunna säga att greppet är obligatoriskt för nationer i konflikt. Det behöver inte betyda att oförrätterna inte är sanna. För det är de ofta. Problemet är att de ALDRIG utgör lösningen på en konflikt. Däremot ett effektivt politiskt verktyg att utnyttja för att vinna sympatier hos de egna.
Igår kom ett försonande uttalande från Vladimir Putin där han fördömde Mollotov-Ribbentroppakten och där han hoppades på upptinade relationer länderna emellan. Man kan ju hoppas att han menar det...

Bilden: Det stora Polska monumentet vid Westerplatte.

Läs om krigsutbrottet och om firandet i Svd: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3447691.svd


Läs om krigets första ögonblick: http://www.dn.se/nyheter/varlden/polsk-hjalte-vid-andra-varldskrigets-utbrott-1.942392

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar