onsdag 19 augusti 2009

BOK: "Bågens Mästare" av Conn Iggulden

Så var sommarläsningen avklarad. Den andra boken i Conn Igguldens serie om Djingis Kahn. I sina ansträngningar att ena de mongoliska stammarna upptäcker Djingis att den kinsiske kejsaren från Jin kört med värsta fulspelet. I århundraden har Kejsaren och hans adel har blivit feta medan deras diplomater har sått splitt och mongolerna fastnat i eviga fejder. Hans hämdbegär och revanschlusta driver honom över öknen till kungadömmet Xi Xia som blir hans port in Kina. Vi följer Djingis, hans generaler och hans familj genom slaget vid grävlingsmunnen som är en av hans största segrar och som lägger vägen öppen mot Yenking (Peking, Beijin). Vi får också träffa hans schaman Kokchu som får en avgörande roll när belägringen av Yenking bryts.
Londonbon Conn Iggulden är verkligen skicklig inom sin genre. Utan att tumma allt för mycket på fakta lyckas han väva ihop en historia som känns väldigt trovärdig. Naturligtvis finns det säkert experter som kan säga att så där svingade inte en mongol sitt svärd, men det känns trovärdigt. I slutet redogör han också för hur han böjt på historien för att den att passa in i hans. Cred till honom för det.
Jag har själv försökt att sälja in historien om när mongolerna ungefär 50 år senare kom till Europa och stod utanför Wien. När jag satte mig in i materialet häpnades jag över hur sjukt skickliga krigare de var. De var helt överlägsna allt annat i sin tid. I imperierna de erövrade fanns horder av människor som var mer eller mindre förslavade av sina herrar och krig var något för en liten elit, men hos mongolerna var ALLA krigare. Den stolthet och överlägsenhet som mongolerna kände var slående och något som Iggulden också skildrar. Västeuropa räddades av att den dåvarande Khanen dog. Det rike Djingis lade grunden för blev sedan aldrig lika mäktigt igen.
Den tredje delen finns redan ute på engelska och släpps den 3/11 på svenska (hårda pärmar). Den heter "Bergens väktare". Läs mer på: http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker-auto/Bokpresentationssida/?Isbn=9789100123062. För mig är det dags att gå vidare till mer akademisk läsning, men det känns som om en bok kommer att ligga redo till nästa sommar.

Om Conn Iggulden och hans böker kan du läsa mer på: http://www.conniggulden.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar