torsdag 6 augusti 2009

Serietidning om Auschwitz

Auschwitz står som en symbol för den nakna ondskan. På få platser i världen har grymhet och övergrepp nått sådana djup som där. Att greppa denna värld innanför taggtrådsstängslen och att förstå den sjuka moral och logik som härskade där kan såhär i efterhand vara svårt. Historia blir lätt torra fraser i en historiebok och sällan kött och blod. Att träda in i den världen ifrån vår tid kan vara i det närmaste outhärdligt om man verkligen vågar känna efter. Och nu har det gjorts en seritidning från detta helveteshål. Kan man göra så? Vilka medier kan man använda för att berätta om Auschwitz? Är det fel att använda vissa medier? Serier förknippas ju fortfarande ganska mycket med superhjältar, Tintin och Bamse. Men serier idag är så mycket mer. Vuxenserier som Jens Lapidus succé "Gängkrig 145" och kanske framför allt Mangatraditionen från Japan har börjat lyfta in serierna i finrummen. I Japan finns redan serier om Bomben över Hiroshima. Så att en serietidning om Auschwitz dyker upp just nu är kanske inte helt ologiskt.

Faktum är att det funkar väldigt bra. "Love in the shadow of death" som är gjord av Polska serietecknare och som släptes den 29 maj i år, lyckas verkligen fånga känslan av en förvriden verklighet. Till exempel blir två av huvudpersonerna tvingade att lasta av en kärra med lik och slänga dem på en stor hög. Under tiden pratar de om något helt annat som om det bara var sandsäckar eller vad som helst de slängde på en hög. (Länk till sidan i serietidningen: http://www.episodesfromauschwitz.pl/sw/?id=7&e=22). Den sanna historien är en kärlekshistoria som snabbt blev en legend bland lägrets fångar. Edek och Mala, han Polack och hon Judinna tillhör den "priviligierade" klass av fångar som utsetts för att sköta lägret, blir kära och lyckas fly lägret med en sinnrik plan. Strax därefter arresteras de och skickas tillbaka. De avrättas för att statuera exempel men visar sin trots in i det sista.
Att på det här sättet skildra Nazisternas massterror, genom enskilda individers öde, är effektivt. Att få någon att identifiera sig med i de ohyggliga siffror av död man matas med i historieskrivningen. Så om du är ute efter att förstå bortom dessa siffror och gillar serieformatet kan du beställa den nu på engelska eller vänta på den svenska översättningen som är på gång på: (http://www.episodesfromauschwitz.pl/). Levande historia i Göteborg (http://www.levandehistoria.goteborg.se/), som jag samarbetat med, överväger just nu om de skall göra den tillgänglig för skolor i Göteborg. Tidningen är första delen i en serie med tidningar under titeln Episodes from Auschwitz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar