måndag 30 april 2012

Lysande TV om engelska slott och herrgårdar


South Wraxall, Easton Neston och Wentworth Woodhouse. Spektakulära namn på några av de spektakulära slott och herrgårdar som arkitekturhistorikern Dan Cruickshank tar med oss till i sin serie om engelska slott och herrgårdar. Med sin dramatiska berättarröst och en inlevelse som få andra tar han oss med till engelska "country houses", historien om deras tillblivelse och om den arkitektoniska stil de tillhörde. Han sätter arkitekturen i sitt historiska sammanhang, främst som ett sätt att imponera på andra inom samma höga kretsar och markera makt gentemot det övriga samhället. Särskilt mycket uppehåller han sig vid de oftast högadliga släkterna som bott i husen, och som ofta givit dem deras namn. Han förklarar de historiska omständigheter som gjorde att dessa släkter lät bygga sina "hus".

Genom att berätta om hänsynslösa släktfejder, skrupellösa kleptomaniska landmagnater och om hur giftemål kunde hålla dyra herresäten kvar i slösaktiga familjer, träder en bild fram av de högadliga som är allt annat än smickrande, men som förklarar hur de maktstrukturer som höll adeln vid makten såg ut. Arkitektur var makt. Att visa sin ställning för världen var avgörande för att skapa respekt för familjens ställning. Som i det bisarra och enorma slottet Wentworth Woodhose som egentligen är två byggnader byggda vägg i vägg. Den första tillkom i slutet av barocken med sin pråliga och överlastade estetik. När stilen blev omodern, men framför allt kopplad till fel politiska gruppering såg innehavaren ingen annan lösning än att bygga ett nytt ännu mer spektakulärt slott, i den nya nyklassicistiska stilen.

Historien om slotten är lika mycket en historia om människorna som bodde i dem och deras förhållande till samhället runtomkring. Researchen kring programmen går verkligen på djupet och in i detaljerna, men sätter dem i ett större sammanhang på ett helt fantastiskt snyggt sätt. Kolla på svt-play om du missat serien. Del fem av sex kommer på valborgsmässoafton kl 16.55 och 23.10 i SVT 1. Även svt:s hemsida.

1 kommentar:

  1. Hej Claes,
    Hur får man tag på dig via email? Jag hittar inga kontaktdetaljer. Vi vill bjuda in dig till ett vernissage. Emaila gärna mig emelie.deinoff@armemuseum.se
    Tack

    SvaraRadera