torsdag 22 april 2010

Om Katyn och Polens relation till Ryssland

För några månader sedan hörde jag om en undersökning i Ryssland där Stalin röstades fram som historiens största man. Putin har gjort sitt bästa för att återupprätta den gamle diktatorn. Rysslands storhet är viktig för den gamle KGB-översten. Men frågan är om det inte är de västerländska demokratierna som har mest att tacka för. Stalin var demokratins räddare. Absurt från en man som offrade så många miljoner av sitt eget folk för makt och ideologi. Men sant oavsett hur många amerikanska filmer om andra världskriget som görs för att hylla de egna hjältarna. Ryssarna offrade mest. Ryssarna vann mest. Överlägset och utan tvekan. Hänsynslöst och utan tvekan tvingade Stalin fram sina trupper som bara en diktator av hans kaliber kan. Vilket annat land hade kunnat offra 20 miljoner av den egna befolkningen för att vinna.

Hade Tyskland vunnit i öst så hade hela den europeiska kontinenten och hela Ryssland varit i Nazisternas händer. USA och Storbrittanien hade inte kunnat stoppa det. Ibland brukar det heta att Storbrittanien offrade sitt världsimperium för friheten och det är kanske sant men Sovjetrysslands offer var större och av större betydelse för krigets utgång. Men när hörde man någon i väst tacka Ryssland för deras uppoffringar. Nej istället hörs det om alla Stalins och kommunismens illdåd.

Det är här kontroverserna kring Katyn kommer in. Det handlar om 20000 polska officerare vars avrättning i Sovjetiska händer varit ett nationaltrauma ända sedan kriget slutade. Under kommunisttiden var den officiella sanningen att det var Tyskarna som mördat officerarna men alla Polacker visste att det inte var fallet. Putin har i sin ovilja att kritisera sin historias störste hållit tillbaka ett erkännande av lögnen vilket skadat de Polsk-Ryska relationerna.

Den polske presidenten är på väg till Katyn för att möta Putin. Ett ömsesidigt erkännande av händelsens betydelse och en väg framåt för relationerna länderna emellan. Presidentens flygplan med hela militärledningen störtar och alla dör. Den stora symbolhandlingen blir inte av. Istället begravs president Kaczynski i Wawelkatedralen i Krakow där tidigare endast kungar och polens store frihetshjälte Pilsudski är begravna. Pilsudskis största fiende var Stalin och president Kaczynski och hans fru begravs nu i anexet till Pilsudskis krypta. Från en symbolhandling till en helt annan.


PS. Såg i höstas Andrzej Wajdas film "Katyn" från 2007. Nominerad för en Oskar för bästa utländska film. Läs mer på: http://www.wajda.pl/en/filmy/katyn.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar