söndag 9 december 2012

Varför är Historieätarna så bra?


Bra TV.

Hela familjen kollar på historie-TV. För första gången frågar barnen efter mer. Historieätarna i svt måste vara det mest underhållande och bästa historieprogram som gjorts  i Sverige. Vad skulle alternativet vara. Hermans Historia kanske. Nja. Känns ganska mossigt nu. Timell och Harrissons Sveriges Historia, knappast.

Erik Haag och Lotta Lundgren förstår TV-mediets förtjänster och dess begränsningar. Ingången är helt lysande.Att närma sig historien genom magen. Det svenska samhället skildrat via smaklökarna. Historieätarna är ett fantastiskt exempel på tv om historia som börjar från rätt håll.

Nästan uteslutande har svenska tv-serier om historia börjat i den andra änden. Längst upp i kungarnas historia. Om krigen och om stora skeenden. Trååååkigt. Vill man verkligen fördjupa sina kunskaper om politisk historia så ska man läsa. TV-mediet funkar inte för det. Inte egentligen. Men visst säger ni, men Herman Lindqvist då. Det var väll bra. Nä, det var det inte. Men han är en bra berättare. TV ska funka som en ingång till historia. Väcka känslor. Skapa identifikation. Det är TV bra på.

Historieätarna hoppar respektöst mellan tidsåldrar. De hittar det komiska och spelar på "äckelfaktorn", men samtidigt är de seriösa och plockar in experter som vet vad de talar om. När de använder musik tvekar de inte att använda modern musik, inte någon töntig spinettmusik från barocken. Folk fattar att det är historia ändå.

Ibland väcker de känslor. Ett starkt ögonblick var när de i en kort scen blev statare och smakade på statarens standardföda - "rågmjölsgröt med smöröga" (del 3 efter ca 35 min). Det går nästan inte att äta. Ändå gjorde många av statarna det, nästan jämt.En bättre illustration av fattigdom är svårt att få.

Jag och resten av min familj väntar med spänning på nästa veckas program. Jag tror att historie-tv i Sverige är förändrad för alltid!

Dålig TV.

1 kommentar:

  1. Äntligen någon som fattat att Historieätarna är grymma! Älskar också det programmet, informativt och komiskt på samma gång :)

    SvaraRadera