måndag 9 november 2009

Kalla kriget revisited

Idag för 20 år sedan föll muren. Den stora symbolen för den uppdelade världsordningen mellan öst och väst, 1:a och 2:a världen, mellan kommunism och kapitalism. Jag var 14 år när det hände och tillhör den sista generationen med egna minnen av rädsla för tredje världskriget - det som skulle leda till att mänskligheten utplånades 25 gånger om i ett gigantiskt svampmoln. Kärnvapnen finns kvar men rädslan har vi glömt. Dags minnas det Kalla kriget. Vi börjar dagen till ära med DDR:s store politruck Erich Honecker, som gjorde sin karriär på att bygga Berlinmuren.

Liten ordlista:

Järnridån: "From Stettin in theBaltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the Continent" citat av Winston Churchill som en beskrivning av vad som hänt sedan Europa delades upp efter andra världskriget.

Vätebomb: Kärnvapen som får sin kraft ur en fusion där vätekärnor blir till helium. Den värsta av dessa vätebomber - Tsar Bomba - tillverkades i Sovjet 1961 och var 4000 ggr så stark som Hiroshimabomben.

Kubakrisen: 1962 i oktober stod världen på randen till ett kärnvapenkrig när USA upptäckte att Sovjet byggde raketbaser på Kuba. Kennedy satte Kuba i fartygsblockad och när fartyg från Sovjet vägrade vända var kriget nära.

Pravda: Betyder sanningen och var det Sovjetiska kommunistpartiets tidning. Finns kvar.

Perestroika: Betyder ombyggnad och syftar på de ekonomiska reformer Gorbatjov införde 1987.

Sovjet: Betyder Arbetarråd och var en lokal administrativ enhet.

Aeroflot: Det Sovjetiska flygbolaget. Är numer halvprivat och mycket framgångsrikt.

KGB: Säkerhetspolisen i Sovjetunionen. Världens mest effektiva säkerhetsorganisation. Någonsin. Kuppförsöket mot Boris Jeltsin kom från KGB-män. Vladimir Putin var officer i KGB.

Massiv vedergällning: Försvarsdoktrin basrad på kärnvapen lanserad under Eisenhower 1954, som innebar att en fientlig handling skulle mötas med en tio gånger så stark motreaktion. Skulle verka avskräckande. Gjorde nog det också.

Glasnost: Betyder öppenhet och var en yttrandefrihetsreform införd av Gorbatjov.

Warsawapakten: Försvarsallians som bildades 1955 som motvikt till NATO. Alla europeiska kommunistländer utom Jugoslavien och Albanien ingick. Albanien var med i början men allierade sig från 1968 med Kina som då var fiender till Sovjetunionen.

Pragvåren: Tjeckoslovakiens ledare Alexander Dubcek försöker införa demokratiska reformer med flerpartisystem och yttrandefrihet. Krossas av invasion 1968 av de andra kommunistländerna.

Sputnik: Amerikanarna höll på att göra på sig av rädsla när Sovjetunionen 1957 var först att sända upp en satellit i omloppsbana runt jorden. De använde samma raket som till kärnvapnen. Blev starten på rymdkapplöpningen.

Terrorbalans: Ett krig skulle leda till att båda utplånas. Därför vågar ingen starta krig.

SALT I och II: Två nedrustningsavtal från 1972 och 79 som skulle begränsa den perversa upprusningen med kärnvapen. SALT II undertecknades aldrig på grund av Sovjets invasion av Afganistan.


Goa Kommunistgubbar:

Josef Stalin: Stalin är ett taget namn och betyder "man av stål". Stålmannen alltså, fast utan trikåer och med mustasch. Ärkediktatorn himself. Dog 1953.

Nikita Chrusjtjov: Tog över efter Stalin. Blev känd för att han "lättade på trycket" (nej inte så). Trots det slog han blodigt ner uppror både i Polen och i Ungern och var ledare under Kubakrisen. Avsattes 1964.

Leonid Brezjnev: Generalsekreterare mellan 1964 och 82. Konservativ jämfört med sin föregångare.

Josip Broz Tito: Diktator för Jugoslavien. Körde sitt eget kommunistiska race. Tryckte ner nationalismen och motsättningarna mellan folkgrupperna. Utan honom exploderade det.

Che Guevara: Allas vår favoritrevolutionär som faktiskt också han med att vara minister på Kuba. Var då viktig för försöket att placera Sovjetiska kärnvapenmissiler på Kuba vilket nästan ledde till Tredje världskriget. Stack sedan ut i djungeln i Bolivia för att leda revolutionen vidare. Dödades där 1967.

Lars Werner: Partiordförande för vårt eget glada kommunistparti 1975 till 1993. Känd för sin ymniga alkoholkonsumtion och stöd till sina kommunistiska bröder i Öst. "Kommunistpartiet har bevisat i handling socialismens överlägsenhet, när det gäller att utveckla den materiella, sociala och kulturella standarden för de arbetande massorna". Ur tal på VPK:s kongress 1976.

Erich Honecker: Gjorde karriär inom DDR:s kommunistparti bland annat som ansvarig för byggandet av Berlinmuren 1961. Ledde DDR mellan 1971 och 1989.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar