lördag 12 november 2016

Historiska paralleller till Trump 1 - Trump och Tiberius

Donald Trump har utmanat den Amerikanska samhällseliten. I flera årtionden sedan Ronald Reagan släppte lös kapitalets makt har de rika blivit allt rikare. Teorin om trickle-down-economics fick fritt spelrum. Teorin innebär att om man låter de rika bli rikare så kommer deras välstånd skapa ny företagsamhet och nytt välstånd som kommer att gynna även de mindre välbärgade. Välståndet kommer sippra ner genom samhällshierarkin. Att släppa lös kapital har en mäktig effekt och till en början fungerade det. Men nu, några decennier senare har allt kapital koncentreats till toppen, medan resten av folket är skuldsatt, och den amerikanska staten skuldsatt upp över öronen. Båda politiska partierna har skyddat systemet. Donald Trump tillhör den ekonomiska eliten, men han har, liksom demokraten Bernie Sanders hörsammat att "den amerikanska drömmen" blivit till en onåbar dröm för folket - plebejerna. Han vill kasta ut de korrupta politikerna. Patricierna i toppen är oroliga.

I den Romerska republiken ett par århundraden före vår tideräkning dök bland den romerska adeln - patricierna - upp en man som såg att de rika höll på att råna sitt folk. Hans namn var Tiberius Gracchus. Eliten lade beslag på välståndet som skapades genom rikets expansion och byggde enorma slavgods som dominerade landsbyggden allt mer. Folket tränges bort. De förlorade sin födslorätt och tvingades in till en osäker tillvaro i staden Rom. Rom växte med hundratusentals fattiga plebejer och Tiberius använde deras makt för att utmana senaten. Han var själv av patricersläkt, men såg att bönderna, som utgjorde den romerska armén, blev  rånade. Själv en krigshjälte, ville han genomföra en landreform. Han utmanade senaten genom att bli vald till folktribun och att mot eliten i senatens försöka tvinga igenom en landreform. Folket älskade honom. Men eliten kände sig utmanad. De såg sina intressen hotade. Intressen som de förknippade med republikens. De började tro att Tiberius skulle utmana själva systemet. Att han skulle vilja utropa sig till kung. Han måste stoppas. Och det gjorde de med besked. Tiberius och hans närmsta anhängare klubbades ihjäl på Forum Romanum, i själva hjärtat av den romerska republiken. (http://www.svtplay.se/video/10903561/rom-supermakten/rom-supermakten-sasong-1-avsnitt-3)

Hur det kommer att gå för Donald Trump återstår att se. Helt klart har han utmanat mäktiga krafter om han är ärlig i sin retorik om att rensa upp i Washington, eller om han är den lögnare alla säger han är, och bara utnyttjat misstron för att nå till makten. Men det verkar som om att alla tror att han är dödligt seriös när han uttrycker främlingsfientlighet och kvinnoförakt, men inte tror på honom när han säger att han vill rensa upp på Capitol Hill.

USA är dagens Rom. Vår tids mäktigaste politiska makt. Alla namn Capitol Hill = Capitolium, Senaten = Senaten, är ingen slump. Maktens arkitektur i Washington är en efterapning av den i Rom. Men på samma sätt har makten i jordens mäktigaste stat blivit självgod och distanserat sig från dem som deras makt ytterst vilar på - folket. Eliten kommer tvingas omvärdera sig. Oavsett som de tvingar ner the Trumpster på knä i förnedrande former, eller om han får löpa linan ut. Change is coming...

3 kommentarer:

  1. Intressant vinkel! Och bra med en till historieblogg, har precis startat min..

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillade inlägget. Din blogg verkar trevlig. Lägger till den i listan.

    SvaraRadera
  3. Vad kul, tack så mycket!

    SvaraRadera